AcasăAfganistanServiciile secrete americane: Talibanii ar putea cuceri capitala Afganistanului în 90 de...

Serviciile secrete americane: Talibanii ar putea cuceri capitala Afganistanului în 90 de zile

-

Talibanii ar putea izola capitala Afganistanului în 30 de zile și, eventual, să o preia în 90, a declarat miercuri un oficial al apărării SUA, citat de serviciile de informații americane, după ce militanții au preluat controlul asupra a nouă capitale afgane de provincie.

Talibanii controlează acum 65% din teritoriul țării. Oficialul SUA a declarat că noua evaluare a serviciilor de informații americane a perioade în care talibanii ar puea cuceri capitala Kabul a fost făcută pe baza ultimelor evoluții ale conflictului din Afganistan.

Forțele de securitate afgane ar putea inversa procesul prin opunerea unei rezistențe mai mari, a mai precizat oficialul, potrivit Reuters.

„Sute” de membri ai forţelor de securitate afgane, care s-au retras în zona aeroportului din Kunduz, situat în nord-estul Afganistanului, după ce oraşulul a fost cucerit de talibani în weekend, s-au predat miercuri grupărilor insurgente, a declarat pentru AFP un consilier local.

Zeci de mii de afgani își părăsesc locuințele și fug din calea luptătorilor talibani spre capitala Kabul. În încercarea de a ridica moralul trupelor, preşedintele afgan Ashraf Ghani a sosit miercuri de urgență la Mazar-i-Sharif, principalul oraş din nordul Afganistanului asediat de talibani. Este o tentativă disperată a șefului statului de a coordona riposta împotriva insurgenţilor.

mai mult la  /deschide.md/ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Must Read

Acord privind Afganistanul: Statele Unite şi talibanii semnează un acord istoric...

Statele Unite şi talibanii semnează sâmbătă un acord istoric după 18 ani de război, relatează AFP. Acordul care va fi semnat la Doha va deschide...