AcasăAfganistanServiciile secrete americane: Talibanii ar putea cuceri capitala Afganistanului în 90 de...

Serviciile secrete americane: Talibanii ar putea cuceri capitala Afganistanului în 90 de zile

-

Talibanii ar putea izola capitala Afganistanului în 30 de zile și, eventual, să o preia în 90, a declarat miercuri un oficial al apărării SUA, citat de serviciile de informații americane, după ce militanții au preluat controlul asupra a nouă capitale afgane de provincie.

Talibanii controlează acum 65% din teritoriul țării. Oficialul SUA a declarat că noua evaluare a serviciilor de informații americane a perioade în care talibanii ar puea cuceri capitala Kabul a fost făcută pe baza ultimelor evoluții ale conflictului din Afganistan.

Forțele de securitate afgane ar putea inversa procesul prin opunerea unei rezistențe mai mari, a mai precizat oficialul, potrivit Reuters.

„Sute” de membri ai forţelor de securitate afgane, care s-au retras în zona aeroportului din Kunduz, situat în nord-estul Afganistanului, după ce oraşulul a fost cucerit de talibani în weekend, s-au predat miercuri grupărilor insurgente, a declarat pentru AFP un consilier local.

Zeci de mii de afgani își părăsesc locuințele și fug din calea luptătorilor talibani spre capitala Kabul. În încercarea de a ridica moralul trupelor, preşedintele afgan Ashraf Ghani a sosit miercuri de urgență la Mazar-i-Sharif, principalul oraş din nordul Afganistanului asediat de talibani. Este o tentativă disperată a șefului statului de a coordona riposta împotriva insurgenţilor.

mai mult la  /deschide.md/ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Must Read

„Mi-am vândut fata din cauza foamei şi a sărăciei”. Familiile sărace...

După nouă luni de la preluarea puterii de către talibani, Afganistanul traversează o nouă criză. Economia este la pământ, nu mai există ajutor internațional...