Lapislazzuli, „albastru de Badakhstan”. Afganistanul este raiul pietrelor preţioase de înaltă calitate şi piaţa cea mai ieftină a acestora, precum şi a metalelor rare

Minele din Nordul Afganistanului au fost vizitate şi menţionate încă de Marco Polo, care a rămas în oraşul simbol al mineritului, Badakhstan, un an întreg, fascinat de bogăţia şi abundenţa acestei pietre. Din secolul XVII obiecte confecţionate de meşteri afgani au început să împodobească marile curţi europene.

Minele din Badakhstan funcţionează şi în prezent, lapislazzuli de provenienţă afgană fiind cel mai dorit şi apreciat coridonit din clasa sa, chiar dacă piatra poate fi găsită şi în China, Pakistan, Myanmar, Rusia şi Chile. Cea mai cunoscută sursă este provincia Sar-e-Sand, din Nordul Afganistanului, care cuprinde şi mina imensă din oraşul Badakhstan, cunoscută în anul 2014 când, ca urmare a exploatării masive de către regimul taliban, s-a produs o alunecare de teren în urma căreia 350 de oameni au murit. Aflată la peste 3000 de metri altitudine, provincia pare un izvor nesecat, fiind exploatată de peste 7000 de ani, iar astăzi oferă talibanilor tone de lapislazzuli, smaralde, aur şi alte metale rare. Un raport din 2015 al asociaţiei Global Witness afirma că talibanii obţin peste 20 de milioane de dolari anual din aceste mine şi estima că venitul întregii ţări, doar din exploatarea de lapislazzuli, este anual de aproximativ 120 de milioane de dolari, după şlefuire. Talibanii au transformat această piatră în principalul obiect de contrabandă la graniţa cu Pakistanul, iar piaţa neagră condusă şi controlată şi de alte facţiuni armate nu poate fi estimată, deoarece nu se face trafic doar cu lapislazzuli, ci şi cu smaralde, aur, rubine, diamante.

Resursele subsolului din Afganistan sunt estimate la peste 1000 miliarde de dolari: fier, cupru, cobalt, litiu, smaralde, aur, lapislazzuli, diamante, cărbuni, gaze naturale, dar şi metale rare precum litiu –folosit la fabricarea bateriilor – şi neodim, un element natural atomic. Un afgan trăieşte cu mai puţin de doi dolari pe zi, chiar dacă locuieşte într-o ţară cu adevărat bogată. Rezervele de litiu ale Afganistanului rivalizează cu cele ale liderului mondial Bolivia şi sunt exploatate de talibani, iar starea de război în care se află ţara de decenii şi lipsa infrastructurii par să îngreuneze posibilitatea ca veniturile din aceste resurse să ajungă la populaţie, chiar dacă de multe ori China, SUA, Rusia şi Pakistanul şi-au afirmat dorinţa de a investi şi a exploata minele din zona afgană.

/monitorulapararii.ro/pietre-din-cer-si-eroi-in-kabul-1-38600

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.