Afganistan: Talibanii atacă un prim oraș mare

Talibanii au lansat miercuri prima lor ofensivă împotriva unei capitale de provincie afgane, Qala-i-Naw, de la începutul campaniei lor împotriva forțelor afgane în mai, declanșată de retragerea trupelor americane din țară, acum aproape finalizată, potrivit AFP.

La câteva ore după ce armata SUA a anunțat că „peste 90%” și-a încheiat retragerea din Afganistan, talibanii, care din mai au confiscat marile zone rurale ale țării și s-au apropiat de mai multe orașe importante, au forțat intrarea în i-Naw, un oraș de aproximativ 75.000 de locuitori, capitala provinciei Badghis (nord-vest).

„Trebuie să recunoaștem, războiul se dezlănțuie și ne aflăm într-o situație militară foarte delicată”, a admis ministrul afgan al apărării, Bismillah Mohammadi, la scurt timp. „Dar nu este prima dată când Afganistanul trece prin momente dificile” și „Vreau să vă liniștesc pe toți, forțele noastre naționale (…) își vor folosi toată puterea și resursele pentru a apăra patria și poporul nostru”, a spus el.

Cu pușcă de asalt pe umăr și cu pieptul acoperit cu încărcătoare, guvernatorul din Badghis, Hessamuddin Shams, a asigurat într-un videoclip postat pe Facebook că „toate forțele de securitate (…) apără orașul” și că „inamicul a suferit victime și a fost învins ”, în timp ce focurile de armă au continuat să răsune în spatele lui. La sfârșitul după-amiezii, ministerul apărării a declarat că talibanii „au suferit pierderi în încercarea lor eșuată de a captura Qala-i-Naw”.

mai mult la /www.hotnews.ro/stiri-international-24905331-afganistan-talibanii-ataca-prim-oras-mare.htm

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.