„Am aflat că cei care spun că trecutul poate fi îngropat greșesc, pentru că, pînă la urmă, trecutul se cațără înapoi la lumină” – este un fragment din Vînătorul de zmeie de Khaled Hosseini, un medic afgan care împreună cu familia a primit azil politic în 1980 în Statele Unite. Povestea lui este cutremurătoare, are legătură cu cei mai urîți monștri scoși la iveală de regimuri totalitare religioase și, ca multe alte astfel de povești din Afganistan, arată cruzimea talibanilor, care a întrecut cu mult orice ne-am fi putut imagina, o cruzime de care acum riscă din nou să aibă parte o țară întreagă.
Din nou se prefigurează spectrul unui regim patriarhal, fundamentalist, în care cei mulți nu au nici un drept și au statut de suboameni, în special femeile și copiii, un regim în care cei puțini și puternici se simt îndreptățiți la orice fie pentru că ei știu sigur ce vrea Dumnezeu, vorbesc în numele Lui sau pur și simplu au calea cea mai simplă spre putere. După 20 de ani de prezență NATO în Afganistan, după ce țara părea să nu mai fie un paradis al teroriștilor din toată lumea, după 20 de ani de progrese – mărunte, e drept –, dar progrese spre modernitate și în materie de drepturi ale femeilor și copiilor, după 20 de ani de pregătire a armatei și poliției afgane, talibanii revin în forță în timp ce Alianța, și în special americanii, pleacă.
Organizațiile neguvernamentale avertizează că Afganistanul este în pragul unui dezastru umanitar pentru că talibanii au executat și au de gînd să lichideze toți afganii care li se opun sau care au avut vreo legătură cu forțele NATO sau chiar cu subcontractorii civili, de la traducători la cei care lucrau ca bucătari ori la curățenie în bazele alianței. Mai toți jurnaliștii afgani sau fixer-ii care au lucrat cu presa occidentală, dar și familiile lor, sînt acum în pericol de moarte, mai ales jurnalistele. Danemarca este prima țară europeană care a oferit adăpost și rezidență afganilor care au lucrat fie la ambasada daneză din Kabul, fie ca traducători pentru militarii danezi în Afganistan. Deja aproximativ 45 de afgani au fost declarați eligibili împreună cu rudele de gradul unu și urmau să fie evacuați în Danemarca.
mai mult la dilemaveche.ro/sectiune/la-fata-timpului/articol/afganistan-in-drum-spre-stadion-pentru-executie